De Mathematische Modelleercompetitie Maastricht (MMM)

Op zaterdag 27 januari namen Stijn, Michiel, Emile, Luc en Miep uit 5WWI deel aan de Mathematische Modelleercompetitie Maastricht, kortweg MMM. Deze wedstrijd vindt jaarlijks plaats in de universiteit van Maastricht, op het departement Econometrie.
In deze wedstrijd moeten de leerlingen 5 wiskundige vraagstukken oplossen. Ze krijgen hiervoor 2,5 uur de tijd. Dat lijkt op het eerste zicht lang, maar de vraagstukken zijn echter zodanig moeilijk dat het haast onmogelijk is om ze allemaal alleen op te lossen. Een goede taakverdeling en teamwork zijn dus van cruciaal belang.
Van elk vraagstuk wordt een volledig uitgeschreven oplossing verwacht, met daarin alle gevolgde redeneringen. De nadruk ligt hierbij op het probleemoplossend denken: gegevens interpreteren, tekening gebruiken, uitproberen, veralgemenen,…  Omdat er scholen uit verschillende landen mogen deelnemen,  staan alle vragen bovendien in het Engels geformuleerd.
Aan deze wedstrijd namen in totaal 35 scholen deel: 22  uit Duitsland, 5 uit Nederland, 7 uit
België en zelfs 1 uit Engeland. Onze leerlingen van 5WWI hebben het overigens prima gedaan: ze behaalden een verdienstelijke 13de plaats.

Wie nieuwsgierig is naar de vragen (met uitgewerkte oplossingen) kan een kijkje nemen op project.dke.maastrichtuniversity.nl/mmm 

Print-vriendelijke versiePDF versie