Se-n-Se

Se-n-Se staat voor "secundair nsecundair". Het is dan ook geen traditioneel zevende jaar maar een extra jaar dat tussen het secundair onderwijs en een opleiding in het hoger onderwijs staat. Daarom kan het ook gevolgd worden door jongeren die al een zevende jaar gevolgd hebben. Wij bieden twee Se-n-Se opleidingen aan: HCP (Hout constructie- en planningstechnieken) en MCP (Mechanica constructie- en planningstechnieken).

Deze opleidingen bevatten een intensieve bedrijfsstage van 40 dagen gekoppeld aan een doorgedreven ontwerp (enkel voor MCP) en CNC-opleiding.
Na afloop van deze opleiding hebben de studenten de technische kennis verworven om te functioneren als polyvalent werkvoorbereider, tekenaar, planningstechnicus in een technisch bureau, ploegbaas of als medewerker in een technisch-commerciële functie bij een metaal- of houtverwerkingsbedrijf of een toeleveringsbedrijf. Een bacheloropleiding behoort ook tot de mogelijkheden (leraar, professionele bachelor mechanica, architectassist, vormgever, …).

Deze studierichitngen zijn vooral bedoeld voor leerlingen uit de derde graad houttechnieken, mechanica of elektromechanica maar ook voor jongeren die zijn afgestudeerd aan een 7de specialisatiejaar BSO (bijzondere schrijnwerkconstructies, industriële houtbewerking, stijl-en designmeubelen, computergestuurde werktuigmachines, onderhoudstechnieken, ...).

Inhoud van de opleiding

HCP

 • Communicatie (2 uren)
  In deze 2 uren wordt een mix van Engels, Duits en zakelijk Nederlands gegeven;  het vak leunt sterk aan bij de onderwerpen die op dat moment aan bod komen in de technische vakken.
 • Nijverheidsstage en 1 stagedag per week (4 weken)
  Telkens 2 weken in de meubel- en in de bouwsector: na een kennismaking met het stagebedrijf krijgen de leerlingen een geïntegreerd project toegewezen. Deze totaalopdracht wordt begeleid en ondersteund door medewerkers van de school en het bedrijf.
 • Uitvoeringstechnieken (10 uren)
  Meubelbouw (hout gerelateerd) uitwerken van een totaalopdracht in kader van de stageopdracht. Voorbeelden: houtskeletbouw, industriële meubelproducties, mallen voor betonelementen, planning, lay-out, interieur...
 • Planning-organisatie-integrale kwaliteitszorg (6 uren)
  Hier worden onder andere bedrijfsplanning, kostprijsberekening, optimalisatie, IKZ-principes, lay-out-studies en zelfevaluaties behandeld en dit volgens de gangbare technieken en beschikbare software, met voortdurende aandacht voor kwaliteitszorg.
 • Lab cad cam (8 uren)
  Van intensieve analyse van CNC-problematiek tot zelfstandig programmeren en bedienen van de meest recente CNC-gestuurde machines zoals frees-, zaag- en 4-zijdige schaafmachines met de meest recente software.
 • Machineanalyse (2 uren)
  Hier leert men problemen in machines en productielijnen detecteren om zo de juiste onderhoudstechnicus te kunnen inschakelen. 

MCP

 • Communicatie (2 uren)
  In deze 2 uren wordt een mix van Engels, Duits en zakelijk Nederlands gegeven;  het vak leunt sterk aan bij de onderwerpen die op dat moment aan bod komen in de technische vakken.
 • Ontwerpen (10 uren)
  Met behulp van het veel gebruikte 3D tekenpakket SolidWorks wordt de student opgeleid tot tekenaar/ontwerper. Aan bod komen onder andere  tekeningen met intelligentie, plaatwerk, staalbouw, piping, …
 • Praktische werkvoorbereiding CAD CAM (6 uren)
  Met het uiterst moderne CAD/CAM pakket NX van Siemens leert de student tekeningen omzetten naar een CNC-machine. Aan bod komen hier tevens opspantechnieken en werkvoorbereiding.
 • Planning en organisatie (6 uren)
  De planning en organisatie van een bedrijf komen hier aan bod: projectplanning,  voor- en na-calculatie, kwaliteitszorg, ERP pakketten, logistiek beheer, materiaalstromen, procesverbetering, …
 • Constructies (8 uren)
  Alle technische kennis en vaardigheden die nodig zijn om tot een goed ontwerp te komen, worden hier behandeld: materialenkennis en onderzoek, sterkteleer, machineonderdelen, meettechnieken.
 • Stage (8 weken)
  In een uitgebreide nijverheidsstage toetst men de opgedane kennis aan de praktijk. De student voert op de werkvloer de opdrachten van een tekenaar, ontwerper, werkvoorbereider uit en maakt tevens een eindproject voor het stagebedrijf.
Print-vriendelijke versiePDF versie

Campus  Mosa-RT  +32 89 56 30 59 
A
lgemeen: 
info [at] mosa-rt [dot] be
info [at] mosa-rt [dot] be (F)inancieel: boekhouding [at] mosa-rt [dot] be

Eerstegraadsschool
Kinrooi                +32 89 70 25 43
Maaseik               +32 89 56 32 32
Neeroeteren         +32 89 86 46 65

Centrum Leren en werken +32 89 56 81 86