Leerlingen van 5 techniek-wetenschappen geselecteerd voor Masterclass Experience TU Eindhoven

Renée Dolmans en Anna Weltens van 5 techniek-wetenschappen namen deel aan de masterclass Experience Chemistry georganiseerd door de TU Eindhoven. De masterclass werd dit jaar voor de elfde keer georganiseerd op vijf wisselende schooldagen verspreid over 4 weken. Renée en Anna voerden wetenschappelijk onderzoek uit in een team van 6 gemotiveerde leerlingen van verschillende scholen. De masterclass bestaat uit een zevental projecten gerelateerd aan huidige onderzoeksdomeinen bij de faculteit Scheikundige Technologie. De zeven projecten zijn: versnellen van reacties door licht, vloeibare kristallen als optische sensoren, kalk met de kleur van een vlinder, flexibele zonnecellen, zuiveren van afvalwater, blue energy-energie uit water en stuiterende gel. Renéé en Anna kozen voor het pittige onderwerp stuiterende gel. Hydrogelballen worden toegepast in de tuinbouw om vocht vast te houden. Deze balletjes blijken minutenlang te blijven stuiteren als je ze op een hete plaat laat vallen. Dit is een fascinerend, maar niet goed begrepen fenomeen.

Kijkdagen 22 en 23 juni

Onze leerlingen zijn trots u het resultaat te tonen van een schooljaar hard werken!
Tegelijkertijd kan u kennismaken met onze andere studierichtingen en een bezoek brengen aan ons gloednieuw Innovatiecentrum.

Zaterdag 22 juni, 13.00 u - 18.00 u
Zondag   23 juni, 10.00 u - 18.00 u

Campus Mosa-RT  - Vrij Internaat Maaseik-Kinrooi - Centrum Leren en Werken
Weertersteensteenweg 135A
3680 Maaseik

 

Ondernemer voor de klas

Ook dit jaar was Ondernemer voor de klas weer een groot succes. Na een korte presentatie van onze scholengemeeschap werden de 13 ondernemers onder begeleiding van de leerlingen van 5 Secretariaat-talen naar hun lokaal gebracht. Hier brachten ze vol overgave hun ondernemersverhaal aan een mix van zesdejaars. Meer dan 200 zesdejaars hadden op voorhand mogen kiezen naar welke ondernemer ze wilden luisteren, waardoor ze op basis van interesse in de sessie aanwezig waren. Achteraf werd de voormiddag voor de ondernemers afgesloten met een drankje en een aangename netwerklunch.

 

Lezing WOII

Op dinsdagnamiddag 22 januari ontvingen de leerlingen van het 7de jaar een gast. Vanuit het herinneringscentrum van kamp Westerbork kregen we de heer Lodewijk van Mourik over de vloer. Hij vertelde hoe hij als klein kind vanuit een crèche werd weg gesmokkeld om onder te duiken bij een welgestelde familie.

Op een boeiende manier sprak hij over deze periode en hoe hij na de oorlog op zoek ging naar zijn identiteit. Na de bevrijding bleek dat zijn volledige familie de oorlog niet had overleefd. Toch wilde hij een hoopvolle boodschap geven: ook al ben je alleen je kan toch iets van je leven maken!

5 Humane Wetenschappen mag naar Malta!

Sinds november 2018 werden stemmen verzameld voor een project van EF Flying Class. Een ingezonden foto werd goed beoordeeld zodat onze leerlingen voor de overwinning konden gaan. Ze waren echter niet de enige, want ook een klas uit Gent streed mee naar de hoofdprijs. 

Met behulp van de vele stemmen van collega's, vrienden, ouders en sympathisanten is het gelukt. Dank je wel hiervoor!!

De klas heeft een vliegreis naar Malta gewonnen, inclusief taalcursus, vlucht, accommodatie en halfpension! 

Clean Tech in 3 Economie

Omdat de wereld altijd in verandering is, werd Maurice Ballard, voorzitter van CleanTechPunt, op maandag 14 januari 2019 uitgenodigd in klas 3EC1. Goed informeren en kritisch leren nadenken was het doel van deze sessie. De economisten van morgen komen immers terecht in een wereld waarbij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal staat.

Aangezien de draagkracht van onze aarde beperkt is, zullen we moeten gaan naar een nieuwe manier van denken. Eén ervan is CleanTech of Clean Technology. Dit is alles wat we nodig hebben om in de behoeften van de toekomstige generaties te voorzien met zo weinig mogelijk negatieve impact op het milieu en met zo veel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie. De oorsprong van dit idee vinden we in de natuur want de natuur kent geen afval.

Economie, ecologie en maatschappij zullen in de toekomst dan ook nauw moeten samenwerken om de wereldwijde klimaatuitdagingen aan te gaan.

Aangezien de evolutie hierin soms veel sneller gaat dan dat de mens aankan, roept dit regelmatig weerstand op. Jonge, creatieve geesten in de economie zijn dan ook zeer gewenst!

Opstart GIP 6 EI / 6EIT

De leerlingen van 6 Elektrische installatietechnieken en 6 Elektrische installaties zijn volop bezig met hun GIP. 

Petje Af bezoekt de houtafdeling

Petje af Zuid-Limburg is een weekendschool voor kinderen uit (sociale) achterstandssituaties. Petje af ontvangt 28 zondagen per jaar nieuwsgierige kinderen van 10 tot en met 14 jaar en inspirerende gastdocenten (18 tot 80-plussers). In blokken van vier weken maken de kinderen kennis met zeven verschillende beroepen. Afgelopen zondag stond het beroep timmerman /-vrouw op het programma. Daarvoor trokken de leerlingen met hun begeleiders naar het studiegebied Hout van Mosa-rt waar ze verschillende demo’s kregen bij onder meer de CNC-machine en de lasercutter. Verder hebben ze een kruidenbakje gemaakt en was er een rondleiding in de school.

Voorstelling eindwerk 6EM aan interne jury

Op donderdag 29 november 2018 stellen de leerlingen van 6EM hun eerste project voor aan hun leerkrachten en directie. Dit ter voorbereiding van de voorstelling die ze op zaterdag 12 januari 2019 tijdens Techniek in Werking aan hun ouders geven.

Het project bestaat uit opdrachten rond twee transportbanden die deel uitmaken van een geautomatiseerd systeem. De transportbanden, aangedreven door een driefasige asynchrone motor met frequentiesturing, vervoeren afgewerkte en onafgewerkte onderdelen van het proces.

Aan dit project wordt vakoverschrijdend gewerkt. De leerlingen voeren opdrachten uit in het kader van de lessen Nederlands, elektriciteit, automatisatie, toegepaste constructies en mechanica. Competenties als leren plannen en organiseren, teamgeest creëren, presentatie voor een jury en verslaggeving komen aan bod.

 

Reanimatieproject

Twintig studenten van de UCLL (opleiding bachelor Verpleegkunde campus LiZa) leiden meer dan 230 leerlingen op in CPR (cardiopulmonale resuscitatie). In een aantal klassen ligt de focus ook op wat te doen bij brandwonden, neusbloeding en snijwonden.

Print-vriendelijke versiePDF versie
Inhoud syndiceren

Campus  Mosa-RT  +32 89 56 30 59 
info [at] mosa-rt [dot] be

Eerstegraadsschool
Kinrooi                 +32 89 70 25 43

Maaseik               +32 89 56 32 32

Neeroeteren         +32 89 86 46 65