CampusRally

Ben je jonger dan 15 jaar en wil je graag je eigen zenuwtester hebben? Kom dan meedoen met de campusrally tijdens onze kijkdagen op zaterdag 23 en zondag 24 juni!

Mosa-RT schiet de hoofdvogel af op Vlaamse houtproef

Mosa-RT schiet na Limburgse triomf ook de hoofdvogel af op Vlaams niveau voor de Vlaamse houtproef!
Leerling Siem Theelen van het 4de jaar Hout heeft zich voor Mosa-RT in Sint-Niklaas tot algemeen winnaar van de Vlaamse houtproef gekroond. 
Nadat hij al in Limburg won in de categorie BSO met de hoogste score over alle studieniveaus heen, liet hij nu ook de deelnemers uit de andere provincies achter zich. 
Hij mocht na een bloedstollende finale waarin leerling, ouders en leerkrachten ‘the fingers crossed’ hielden, zijn prijs ter waarde van 250 euro in ontvangst nemen. Ook won hij nog voor zijn klas een bedrijfsbezoek aan Decospan, een modern fineerverwerkend bedrijf in Menen. Voor zijn klasgenoten is dit bedrijf zeker een bezoek waard. Deze leerlingen zullen er een mooi leermoment aan over houden.
Maar ook klasgenoot Jelle van de Pas legde een prachtig parcours af. Hij eindigde ook in de top 10 en werd verdienstelijk zevende. 

Hebben toekomstige nootjes pootjes?

Voor het seminarie gedrags- en cultuurwetenschappen hebben wij, 8 leerlingen van het 6de jaar humane wetenschappen, deelgenomen aan de wedstrijd ‘Grote prijs voor sociologie’ van de KU Leuven.

Hiervoor hebben we een paper moeten schrijven en deze moeten voorstellen aan de jury. We hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen de sociaal-economische status en het eetpatroon. In mensentaal gezegd: Welke klasse zou sneller insecten eten? Wekenlang hebben we ons voorbereid op het binnenhalen van de juryprijs. De paper moest voor de paasvakantie ingediend worden. De leerkrachten hadden er totaal geen vertrouwen in.

Hoe de kleuters leerden kleuren

Er waren eens een paar leuke leerlingen op ons zesde jaar humane wetenschappen. Samen kregen ze het idee om kleuters te leren kleuren en kliederen met verf. Toen de leerkracht vroeg hoe ze deze droom wilden waarmaken kwamen ze op het idee om de kleuters iets bij te leren over kunst en hen dan zelf aan het werk te zetten. Meteen enthousiast begonnen ze hun kunstlesje uit te werken. Ze toverden een plan in elkaar en met een snufje magie vormde dit een mooie kunstles.

Na een paar nachtjes slapen was de grote dag eindelijk aangebroken. Ze vertrokken vol goede moed met de hele groep naar de kleuterschool in Molenbeersel. Daar gingen ze aan de slag met de kleuters om hen wegwijs te maken in de wereld van de kunst, maar ook om zelf een kunstenaar te worden. Tijdens deze magische momenten leerden ze spelenderwijs hoe leuk kunst kan zijn. Nadien behaalde iedereen zijn eigen kunstdiploma en gingen ze vrolijk naar huis.

Dit leverde voor de leerlingen en de kleuters een dag vol plezier en leuke herinneringen op. Toen kwam er een olifant met een lange snuit en die blies het mooie sprookje uit.

Vlaamse houtproef: hoogste Limburgse score voor Siem Theelen

De Vlaamse houtproef, een initiatief van de Confederatie Bouw, trok ruim 900 leerlingen aan. Daarbij waren 154 leerlingen uit Limburg en 36 van Mosa-RT. Bedoeling is om het ‘knelpuntberoep’ schrijnwerker- houtbewerker onder de aandacht te brengen. Voor de proef moesten de leerlingen een krantenhouder maken uit massief hout en plaatmateriaal en dat allemaal op één dag! Dat lukte wonderwel: 10 leerlingen van Mosa-RT werden genomineerd! Job Snijders en Nick Elen haalden meteen al bij hun eerste deelname de 4de en 5de plaats. Siem Theelen eindigde als eerste en zo was de hoofdprijs voor de derde keer op rij (in evenveel deelnames) voor Mosa-RT. Siem haalde ook over alle studieniveaus de hoogste score in Limburg en dat is geen kleine prestatie. Klasgenoot Jelle van de Pas werd knap tweede. De andere genomineerden van Mosa-RT waren Dean Verbunt (6de), Youri Reintjens (8ste), Christopher Meyer (12de), Brian van Buggenum (13de), Charlie Dubbeldam (14de) en Stan Van den Goor, die het rijtje mocht afsluiten, met een hele mooie 19de plaats. En nu kijken of Limburg het ook haalt tegen de andere Vlaamse provincies!

Uitwisselingsproject Frans

Op woensdag 25 april is onze school met tien gemotiveerde leerlingen op taaluitwisseling vertrokken naar het Lycée la Retraite te Brussel. Na een ontdekking van het centrum van de stad zijn ze op de tweede dag les gaan volgen in het Frans. ’s Avonds hebben ze van een film kunnen genieten in het Fimmuseum. Op de laatste dag hebben ze nog een voormiddag les gevolgd, foto’s gemaakt met hun Brusselse vrienden en zijn ze dan terug naar huis gespoord.

Enkele getuigenissen:

Ik vond dit een unieke ervaring. Je leert hoe een school met meer dan honderd nationaliteiten te werk gaat. Je leert ook hoe je je het best kan verplaatsen in een grote stad. (Gébin)

Ik vond de uitwisseling met Brussel een zeer leuke en leerrijke ervaring. We hebben veel Frans bijgeleerd en er was ook tijd voor ontspanning. Kortom Brussel was super. (Amber)

Zin voor kwaliteit!

Vakmanschap, kwaliteit en authenticiteit – de drie pijlers die enkele leerlingen van campus Mosa-RT hebben ervaren tijdens de uitwerking van de 9 modellen van de Sketch chairs in opdracht van Studio Segers.  De leerlingen en hun leerkracht werden uitgedaagd om 81 stoelen te maken die stuk voor stuk handgemaakt en daarom ook erg uniek zijn.  

Escape Room: beroepen in de zorg

Donderdag 19 april wordt op campus Mosa-rt in Maaseik de Limburgse aftrap gegeven van de Vlaamse ‘Escape room’ in aanwezigheid van Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg.  250 zesdejaarsleerlingen van onze school maken op een spannende en educatieve manier kennis met de studie- en jobmogelijkheden in de gezondheidssector.

Het initiatief gaat uit van de Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen en zijn collega van Onderwijs Hilde Crevits.

POM Limburg zorgt in dit project voor de begeleiding vanuit de zorgopleidingen uit het Hoger Onderwijs en wil van de gelegenheid gebruik maken om de grootschalige Limburgse ‘Zorgberoepenrally’, gepland in november 2018, in de kijker te plaatsen.

Infoavond arts-tandarts

Voor je arts of tandarts kan worden, moet je een bijzonder moeilijk toelatingsexamen trotseren. Zonder uitgebreide voorbereiding is dit bijna ondoenbaar. Om onze leerlingen te ondersteunen bij hun voorbereiding op de toelatingsproef geneeskunde, is er een infoavond op vrijdag 4 mei om 17.30u in lokaal R0.45. Je krijgt er alle info over het opzet van de toelatingsproef, toelichting bij een onderzoek naar de slaagkansen van leerlingen en eerlijke getuigenissen van twee oud-leerlingen die in Leuven en Maastricht geneeskunde studeren.

CLIL – les volgen in het Engels

CLIL staat voor ‘Content and Language Integrated Learning’.
Het is een vorm van meertalig onderwijs waarin je niet-taalvakken, zoals wiskunde en aardrijkskunde, in een andere taal krijgt dan het Nederlands. Campus Mosa-RT heeft gekozen voor Engels als instructietaal voor deze lessen.

Je kan deze lessen niet vergelijken met taallessen. In een CLIL-les ligt de focus niet op de vreemde taal, maar op de vakinhoud. Je leert de taal niet door die te bestuderen, maar door ze actief te gebruiken. Leerkrachten verwachten in CLIL-lessen dan ook geen foutloos taalgebruik, maar zij stimuleren de spontane omgang met de vreemde taal.

Meer weten? Klik hier!

Print-vriendelijke versiePDF versie
Inhoud syndiceren